Odpowiedz 
świecące wentyle
agniecha Offline
terrenówka
Elita

Liczba postów: 529
świecące wentyle
W związku z tym, że będe dośc sporo poruszać się po trasie po ciemku, chciałam się dobrze oświetlić. mam kamizelkę, lampki (kask, rower) a w sklepie podrzucili mi pomysł świecących wentyli. No i za 8 zł kupiłam sobie takowe. No i fajnie to wygląda w nocy, ale żeby świeciło trzeba jechac nie szybciej niż 5 km/h Smile Przy wyższych prędkościach siła odśrodkowa oszukuje grawitację i wentylki gasnąSad

Czy jest coś poza kamizelką i standardowym oświetleniem co dobrze sprawdza się w nocnej jeździe po szosie i co możecie polecić?

Koniem, rowerem, butem, lasem Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2011 21:40 przez agniecha.)
04-04-2011 21:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
marcin Offline
Początkujący Użytkownik Roweru
Liczba postów: 215
RE: świecące wentyle
5 km/h? Przecież traktor chyba szybciej jedzie...
Wydaje mi sie że juz wszystko masz to co jest potrzebne do nocnej jazdy o ulicy...
04-04-2011 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stemael Offline

Liczba postów: 309
(04-04-2011 21:39)agniecha napisał(a):  W związku z tym, że będe dośc sporo poruszać się po trasie po ciemku, chciałam się dobrze oświetlić. mam kamizelkę, lampki (kask, rower) a w sklepie podrzucili mi pomysł świecących wentyli. No i za 8 zł kupiłam sobie takowe. No i fajnie to wygląda w nocy, ale żeby świeciło trzeba jechac nie szybciej niż 5 km/h Smile Przy wyższych prędkościach siła odśrodkowa oszukuje grawitację i wentylki gasnąSad

Czy jest coś poza kamizelką i standardowym oświetleniem co dobrze sprawdza się w nocnej jeździe po szosie i co możecie polecić?

Agniecha, a patrzyłaś czy nie ma przeróbek na studentpotrafi.pl? Big Grin
A tak serio: w instrukcji napisali coś o tym, że działają tylko podczas ślimaczej jazdy?
Może trzeba je wymienić, bo ja nie raz widziałem na mieście chłopaków naginających dużo szybciej ze świecącymi nakrętkami na wentyle.

Mam korbę na kwadrat, wolnobieg, v-breaki i jakoś nie narzekam
. Cool
04-04-2011 23:22
marcin Offline
Początkujący Użytkownik Roweru
Liczba postów: 215
agniecha będę cie wypatrywał z tymi świecącymi wentylami Big Grin
Ja może też sobie kupie ale jedni mówią że jest to legalne a drudzy z kolei że nie więc jak to jest?
Widziałem na allegro te wentyle to 1.99zł za sztuke a koszt przesyłki to 12zł to sie trochę nie opłaca... żeby sie opłacało to bym musiał wziąść jakies 10-20 sztuk.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2011 6:30 przez marcin.)
05-04-2011 6:25
marciniak Online
rowerowy neofita
Liczba postów: 207
wiem ze takie cos motocyklowe swieci przy pelnej predkosci motoru, moze zamiast szukac w rowerowych trzeba w motocyklowych akcesoriach. tyle ze kiedys kosztowalo to mojego kuzyna 20 zl za sztuke
05-04-2011 8:33
skjaatel Offline

Elita

Liczba postów: 673
Poza tym to one uruchamiają się dzięki sile odśrodkowej (powinny).
05-04-2011 8:56
rafi Offline

Elita

Liczba postów: 617
Ja takie miałem tylko tyle,że one były na baterie i trzeba je było co raz włączać,teraz leżą w domu,bo się blaszka wyrobiła i musiałbym wozić ze sobą śrubokręt,żeby je załączać,są jeszcze takie które zaczynają świecić jak zaczyna kręcić się koło,ale osobiście już ich nie szukałem na necie,ale po Elblągu widziałem przynajmniej dwie osoby które miały tego typu gadżet tylko tyle,że tam było z osiem diód połączonych kabelkiem od jednej i do kolejnych,następnie do włącznika a następnie do baterii,jeżeli chciałabyś takie jak Ja miałem to znajdziesz je na Łęczyckiej w sklepie z gadżetami do tuningu samochodów,tylko na samochodowy wentyl.

05-04-2011 9:26
agniecha Offline
terrenówka
Elita

Liczba postów: 529
moje kupiłam w KM Bike za 8zł (para). Gasna jak koło przestaje się kręcić - teżSmile Ja liczyłam na cos co będzie mozna właczyc i wyłączyć ręcznie. Tych się nie daje, więc za widnego miały podróżowac w plecaku (troche kicz jeździć z takimi w dzień, za staram na to). Ale chyba sobie podaruję je wogóle.
Odblaski na koła mozna wpakować, ale nie do każdego roweru taki design pasuje - do mojego nie.

Koniem, rowerem, butem, lasem Smile
05-04-2011 12:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafi Offline

Elita

Musisz poczekać aż wyjadą na miasto Ci dwaj kolesie o których wcześniej pisałem,na pewno ich zauważysz inaczej się nie da,wtedy podjedziesz i się spytasz.

05-04-2011 16:56
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
Świecące wentyle wyglądają kapitalnie ja jedzie się szybko a dioda mruga. Efekt jest zebisty....

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
06-04-2011 7:04
rafi Offline

Elita

To trzeba przyznać,że wyglądają niezle tylko zależy jakie one są,bo jak jakieś kabelki ci się majtają to zawsze jest ryzyko,że coś się urwie.

06-04-2011 10:27
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
(06-04-2011 10:27)rafi napisał(a):  To trzeba przyznać,że wyglądają niezle tylko zależy jakie one są,bo jak jakieś kabelki ci się majtają to zawsze jest ryzyko,że coś się urwie.

Jak wyobrażasz sobie pociągnięcie kabelka do nakrętki na wenty żeby to się nie zerwało? Rolleyes
06-04-2011 10:29
rafi Offline

Elita

Akurat są takie diody które nie trzeba montować na wentyl,a dają dużo lepszy efekt,tych dwóch kolesi co po mieście jezdzili to mieli zamontowane na szprychach i efekt był porażający.

06-04-2011 10:35
stemael Offline

Liczba postów: 309
jak ktoś będzie zamawiał, to proszę o cynk Big Grin
http://allegro.pl/neony-led-na-kolo-rowe...72535.html

Mam korbę na kwadrat, wolnobieg, v-breaki i jakoś nie narzekam
. Cool
06-04-2011 11:18
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
(06-04-2011 11:18)Zodo napisał(a):  jak ktoś będzie zamawiał, to proszę o cynk Big Grin
http://allegro.pl/neony-led-na-kolo-rowe...72535.html

IMO wiocha po całości Wink
06-04-2011 12:04
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości