Odpowiedz 
[7 czerwca 2010r] Regulacje przerzutek - przednia i tylnia!!
Łukasz Offline
Music Producent | DJ
Liczba postów: 245
[7 czerwca 2010r] Regulacje przerzutek - przednia i tylnia!!
[center]Regulacja przedniej przerzutki

Przednia przerzutka choć rzadziej używana niż tylna również wymaga okresowej regulacji. Zmiana przełożenia z przodu pod obciążeniem (na podjeździe) bywa utrudniona, dlatego też aby nie walczyć ze zmianą biegów należy zadbać o to odpowiednio wcześniej. Gdy natomiast podczas jazdy w pozycji stojącej (np. podczas sprintu) zmienimy przełożenie na najtwardsze (duża tarcza) i łańcuch spadnie z przekładni możemy być pewni groźnego w skutkach upadku. Sama regulacja wymaga tylko odrobiny cierpliwości i wszystko będzie OK.

1. Zrzuć łańcuch na największą koronkę z tyłu i najmniejszą z przodu.
2. Odkręć śrubę mocującą linkę. Przy lewej manetce odkręć śrubę regulacyjną o około 2 obroty.
3. Ustaw przerzutkę tak, aby zewnętrzna blacha prowadnicy była równolegle do dużej tarczy suportu i około 2 - 3 mm nad nią.
4. Na korpusie przerzutki znajdują się śrubki L i H, którymi reguluje się zakres jej pracy. Śrubą (L) wyreguluj przerzutkę tak żeby wewnętrzna blacha prowadnicy była oddalona od łańcucha o około 1mm (im mniej tym lepiej, ale tak aby łańcuch o nią nie ocierał).
5. Naciągnij mocno linkę, odciągnij lekko prowadnicę przerzutki (wyeliminuje to luzy linki) dokręć śrubę mocującą linkę.
6. Przerzuć przy pomocy manetki łańcuch na środkową tarczę i z powrotem na małą. Jeżeli łańcuch nie chce wskoczyć na środkową tarcze wykręć o pół obrotu śrubę (L), jeżeli natomiast podczas przerzucania na mniejszą łańcuch spada między suport a ramę wkręć ją. Czynności te powtarzaj do momentu kiedy łańcuch daje się płynnie przerzucać.
7. Zrzuć łańcuch na najmniejszą zębatkę z tyłu największą z przodu.
8. Wyreguluj zakres śrubą (H) tak aby zewnętrzna blacha prowadnicy była jak najbardziej zbliżona do łańcucha. Analogicznie jak wyżej wkręcając śrubę zmniejsza się, a wykręcając zwiększa się zakres pracy przerzutki.
9. Dokładnej regulacji dokonaj podczas jazdy przy pomocy pokrętła w manetce. Wkręcając pokrętło spowodujesz, że prowadnica przesunie się w kierunku ramy, gdy je wykręcisz prowadnica przesunie się na zewnątrz.

W przypadku wystąpienia problemów sprawdź, czy wystarczająco mocno naciągnięta jest linka i czy przerzutka rzeczywiście jest ustawiona równolegle do suportu. Są to najczęstsze przyczyny nieprawidłowej pracy przerzutki.

Pozdrowienia z siodełka
Paweł Borowski
bartek@bike.pl

Regulacja tylnej przerzutki

Ile razy zdarzyło Ci się, że mimo zmiany biegu łańcuch nie zmienił położenia? Jeśli sobie przypominasz to znaczy, że czas na drobną regulację. Jak każdy element w rowerze przerzutka też jej wymaga.

Przed przystąpieniem do tej czynności należy zadbać żeby cały napęd był czysty (brud też może zakłócić prace przerzutki). Dobrze jest sprawdzić, czy linka lekko przesuwa się w pancerzu. Gdy tak nie jest należy pancerz wymienić (zwłaszcza odcinek przy przerzutce).
przerzutka tylnia

[Obrazek: przerzutka_tyl_opis.jpg]

1. Umieść łańcuch na środkowej tarczy suportu (z przodu) i na najmniejszym trybie z tyłu.
2. Odkręć śrubę mocującą linkę (A). W przerzutkach Shimano odkręć do połowy śrubę regulacyjną (ta, z której wychodzi pancerz), a w przerzutkach Sram śrubę regulacyjną przy manetce.
3. Ustaw korpus przerzutki tak, żeby górna rolka wózka znalazła się pod drugim trybem kasety (licząc od najmniejszego). Teraz można naciągnąć mocno linkę i dokręcić ja śrubą (A).
4. Ustaw łańcuch na najmniejszy tryb z tyłu i na największą koronkę z przodu. Wyreguluj zakres odchylenia przerzutki w kierunku haka ramy przy pomocy śruby (H). Zależnie od modelu przerzutki może ona znajdować się z boku lub z tyłu korpusu. Prawidłowo ustawiony zakres będzie wtedy, kiedy górne kółko wózka będzie w jednej płaszczyźnie z najmniejszym trybem kasety.
5. Przerzuć łańcuch na większy tryb z tyłu. Jeśli łańcuch nie wskoczy lub czyni to z oporami wykręć śrubę regulacyjną (w Shimano przy przerzutce, w Sramach przy manetce) o ćwierć obrotu. Teraz z powrotem zrzuć łańcuch na najmniejszy tryb. Jeśli ma z tym kłopoty, to wkręć delikatnie śrubę regulacyjną. Przejdź do dalszych czynności gdy łańcuch płynnie zmienia położenie.
6. Ustaw manetkę na największym trybie kasety i na najmniejszej koronce z przodu. Śrubą (L) ustaw górny zakres pracy przerzutki analogicznie jak w przypadku śruby (H). Pamiętaj, że łańcuch spadając z największego trybu poza kasetę może uszkodzić szprychy, a w konsekwencji całe koło!
7. Przy pomocy manetki zrzuć łańcuch na drugi od góry tryb kasety. Jeżeli łańcuch nie tego nie zrobi, dokręć o ćwierć obrotu śrubę regulacyjną.
8. W korpusie przerzutki jest jeszcze śruba (B), która napina całą przerzutkę. Znajduje się ona w jej tylnej części na wysokości mocowania do ramy. Śrubą (B) należy tak wyregulować naciąg, aby górne kółko wózka znajdowało się dość blisko kasety (około 8mm).

Całość regulacji należy doszlifować przy pomocy śruby regulacyjnej podczas jazdy. Jeżeli będą kłopoty z wrzucaniem skrajnych przełożeń zwiększ delikatnie zakres pracy przerzutki w odpowiednim kierunku przy pomocy śrub H i L.

Pozdrowienia z siodełka
Paweł Borowski
bartek@bike.pl[/center]

źródło: http://www.bike.pl/wiadomosc/40/ | http://www.bike.pl/wiadomosc/47/
07-06-2010 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zbh Offline

Liczba postów: 10

Ja mam taki kłopot z tylną przerzutką, mianowicie aby wrzucić wyższy bieg muszę wrzucić 2 biegi wyżej i dopiero jak wskoczy to zrzucić 1, i tak samo w dół najpierw 2 niżej albo spróbować tylko 1 i czasami po przejechaniu 100 m samo spada Wink
Dodam że posiadam przerzutkę shimano Tourney rocznik ok. 2007 i 7-biegowy wielotryb
08-06-2010 17:18
skjaatel Offline

Elita

Liczba postów: 673

Shimano Tourney - i wszystko jasne Wink wymiana linek i pancerzy może pomóc, ale pod obciążeniem to i tak nie będzie dobrze pracować.

[Obrazek: cyckij.jpg]
08-06-2010 18:20
Łukasz Offline
Music Producent | DJ

Cytat:Shimano Tourney - i wszystko jasne Wink wymiana linek i pancerzy może pomóc, ale pod obciążeniem to i tak nie będzie dobrze pracować.

No też mam tej firmy przerzutki, w końcu - mam Gianta ;] .
Mi już padły przerzutki. Tzn. przednia mi nie chodzi, kupiłem linkę nową, założyłem, wszystko dobrze, a tylnią - muszę "podrasować", bo tylko do 3-ki wchodzą biegi.

To nie tylko mój problem, bo kumpel też ma Gianta, i po paru miechach, to samo miał co ja.
08-06-2010 21:50
skjaatel Offline

Elita

Ty to akurat masz Altusa lub Acere, więc nie marudź. To całkiem inna bajka niż Tourney... XT to też shimano i mi jakoś od 7000 km nie padło nic Wink Jak powkręcałeś ograniczniki to Ci chodzą trzy b iegi. Lepiej przyprowadź rower zamiast tuningować, bo będzie płacz i narzekanie co to za niecna firma ten Giant...

08-06-2010 22:47
Łukasz Offline
Music Producent | DJ

Giant jest dobry, nie narzekam na tą firmę, dobre rowery produkują Big Grin , bo poważniejszych userek nie mam :mrgreen: . Jutro do kumpla zajadę, to mi poustawia przerzutki tylnie ;p - i to za darmo , w piwnicy :-D .
Jak mi pęknie rama, koło poprzebijają się, kierownica zardzewieje, łańcuch odpadnie - to rower do Ciebie przyprowadzę Tongue .
08-06-2010 23:02
skjaatel Offline

Elita

Czyli poradnik który wkleiłeś (bo raczej nie napisałeś go) jest niesprawdzony w praktyce? Wink

08-06-2010 23:55
MARECKI Offline
VIP
Elita

Liczba postów: 1,166

Łukasz napisał(a):Jak mi pęknie rama, koło poprzebijają się, kierownica zardzewieje, łańcuch odpadnie - to rower do Ciebie przyprowadzę

Adminie! To będzie stanowczo za późno :mrgreen:

http://marecki.home.pl ; http://marecky.bikestats.pl/
09-06-2010 6:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763

zbh napisał(a):Ja mam taki kłopot z tylną przerzutką, mianowicie aby wrzucić wyższy bieg muszę wrzucić 2 biegi wyżej i dopiero jak wskoczy to zrzucić 1, i tak samo w dół najpierw 2 niżej albo spróbować tylko 1 i czasami po przejechaniu 100 m samo spada Wink
Dodam że posiadam przerzutkę shimano Tourney rocznik ok. 2007 i 7-biegowy wielotryb

Sprawdź kółeczko podające łańcuch na kasetkę. Jeśli ma duży luz to łańcucha nie wrzuci.
przerzutka się przesuwa a kółko tylko wygnie i łańcuch nie wejdzie.

Linki to druga sprawa.

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
09-06-2010 9:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Łukasz Offline
Music Producent | DJ

skjaatel napisał(a):Czyli poradnik który wkleiłeś (bo raczej nie napisałeś go) jest niesprawdzony w praktyce? Wink

Przecież sobie żartuje w w/w poście Smile .
09-06-2010 14:57
MR
Unregistered

Pomogł mi ten poradnik, a dokładnie chodziło mi o przednią przerzutkę. Pozdrawiam! i dziękuje.
19-06-2010 11:38
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz