Odpowiedz 
długie dystanse
...yuby... Offline

Liczba postów: 7
Wink długie dystanse
witam

jestem Świeżakiem na waszym forum, ale wydało mi się najrozsądniejsze, potrzebuje pomocy, lub odpowiedzi na pytanie, kiedyś dokładnie 6 lat temu jeździłem dziennie około 40 kilometrów na rowerze do pracy i z powrotem, teraz zacząłem s powrotem kupiłem treningówkę, teraz tez jeżdżę podobny dystans tzn część pociągiem rano (12 kilometrów rowerem) a z powrotem całą trasę rowerem czyli 41, jeżdżę tak dopiero dwa dni, daję radę bo super zmęczony nie wracam a mam 28 lat nie wiem czy to dobrze czy źle, TERAZ PYTANIE: będę tak jeździł jeszcze dwa tygodnie bo za 14 dni chce pokonać trasę 160 kilometrów, czy starczy takie dwutygodniowe przygotowanie, nie zależy mi na super czasie itd. chce pokonać ta trasę(cały czas asfalt) wiem że to bardzo teoretyczne pytanie ale może ktoś ma większe doświadczenie, z góry dziękuje za rade, a i co pić i jeść podczas takiej trasy, wolałbym tylko pić czy tak nie osłabie bardzo organizmu, dziekuje pozdrawiam
16-07-2011 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DOMINATOR Offline

Liczba postów: 130
RE: długie dystanse
No to jeszcze zależy w jakim czasie pokonujesz ten dystans i co to znaczy nie być super zmęczonym po takim wyjeździe. Generalnie ja na 160km bym się nie porwał mając 2 tygodnie na przygotowanie. Zależy jeszcze od tempa jazdy ale myślę, że to może być o powiedzmy 60km za dużo. Co do jedzenia to trzeba jeść, najlepiej coś lekkiego i mającego dużo energii, do picia np. isostar lub coś w tym stylu.
16-07-2011 16:28
...yuby... Offline

pokonuje w dwie godziny, jadę na luzie bez jakiegoś tam ciśnienia, jak by co kumpel po mnie wyjedzie
16-07-2011 16:51
fish Offline

Liczba postów: 120
Przy takim dystansie problemem może się okazać źle dobrane siodło(ból,obtarcia),nadgarstki też trochę wysiadają,może się też pojawić problem z kolanami ale jak nie będziesz za mocno cisnął to dasz radęSmile
16-07-2011 17:23
...yuby... Offline

właśnie siodełko przypasowało mi bardzo z kolanami nie mam problemu bo w afganie 6 miesięcy chodziłem w kamizelce itd, nadgarstki trudno mi powiedzieć możesz mieć rację, zobaczę po tygodniu, siłowo myślę że dam rade tylko właśnie kondycyjnie się boje, rower naprawdę mi przypasował zwykła treningówka jak by co 28 cali oczywiście z plecakiem na siodełku 14 kilo wagi, nie jadę na czas, chce po prostu pokonać ten dystans, kiedyś setka nie była bardzo dużym problemem, ale szczerze mówiąc więcej nie jeździłem, boje się też zrobić dłuższą przerwę, wiadomo o te otarcia (otarcia mało prawdopodobne) i mięśnie chodzi, nie wiem jak długie przerwy robić i co ile
16-07-2011 17:36
Ilfing Offline
spd -> sobie pędzę drogą :)
Elita

Liczba postów: 299
na pewno dasz radę - ja po 3 latach przerwy zrobiłem 120 aczkolwiek miałem kryzys pod koniec bo za bardzo siłowo jechałem (pod wiatr) ale jak Cię czas nie goni dasz radę -byle byś nie cisnął nadto

bubalabe i do przodu Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2011 0:10 przez Ilfing.)
16-07-2011 19:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
...yuby... Offline

dziekuje

za rady, wyruszam 29 w piatek, postaram sie jak najraniej 5 rano, napisze że ruszam zobaczymy jak będzie, jeszcze raz dzieki, gdyby ktos chciał cos dorzucić czekam bede jeszcze nie raz. pozdrawiam
16-07-2011 21:39
Ilfing Offline
spd -> sobie pędzę drogą :)
Elita

Liczba postów: 299
nie zapomnij ze potrzebujesz energii wiec zjedz cos Smile

bubalabe i do przodu Wink
17-07-2011 0:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
owieczka Online

Liczba postów: 65
yuby 40 km to 2 godziny na rowerze, a 160km to juz 8 godzin pedałowania. Wybierz się ja jakiś dłuższy dystans niż robisz zazwyczaj np. jakieś 80km. zobaczysz w jakiej formie jesteś. A jedzenie dla mnie na tak długiej trasie to podstawa, musisz ciągle dostarczać energii mięśniom bo jak dopadnie cie "ściana" to nie będzie fajnie. Smile
17-07-2011 17:50
rafi Offline

Elita

Liczba postów: 617
powiem tak jak się jedzie w pojedynkę to czy chcesz czy nie i tak będziesz sobie narzucał spore tempo,będziesz tylko myślał,żeby jak najszybciej skończyć,i tak jak wszyscy mówią trzeba co jakiś czas coś zjeść i pić nawet kiedy nie chcesz.

17-07-2011 21:58
Darek Offline

Liczba postów: 25
jak asfalt to napompuj dobrze kola bedziesz mial mniejsze opory toczenia i rowerek bedzie lepiej szedl Smile podczas jedzenia i picia zrob przystanek, krotkie odpoczynki duzo daja a i gnaty rozprostowac mozna Smile powodzenia i czekamy na relacje jak poszlo
18-07-2011 12:10
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
I pamiętaj jeszcze o jednym po 200 km jest już wszystko jedno....Rolleyes

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
18-07-2011 13:45
...yuby... Offline

hej

witam, dzięki za rady, martwię się o jedzenie, zacząłem jeździć żeby schudnąć bo bardzo dużo przytyłem, i właśnie co najlepiej jeść? konkretnie pytam nawet który baton, isostar mam już do picia, świetny pomysł z tym dystansem na 80 kilometrów, zauważyłem ze jak wracam rzeczywiście narzucam sobie tempo, pomyśle na weekendzie, a przed podróżą w czwartek zamierzam pojechać samochodem czyli dzień przerwy, zawsze mogę po kumpla zadzwonić. Ten wyjazd jest naprawdę dla mnie ważny, także co jeść ale nie za dużo, co pić mam chyba że macie jakieś inne pomysły? naprawdę dziękuje za rady
18-07-2011 18:30
conquertheworld Offline

Liczba postów: 3
Cześć. Jeżdżę szosówką, także takie dystanse też się zdarzają Smile
Każdy powinien jeść i pić tyle, ile chce organizm. Mi na przykład najbardziej na trasie "leżą" zwykłe batony musli, zależy od tempa, ale około jeden, dwa na godzinkę pedałowania. Jeśli jadę dalej, mam gotowe dwa bidony, z rozrobionym izotonikiem do hipotonika (czyli jeszcze bardziej rozwodniony, np. dawka, która powinna być na litr wody, jest na 1,5 litra). Pamiętaj, że każdy posiłek trzeba popić, bo węglowodany są transportowane właśnie przez wodę, zresztą jak większość w naszym organizmie. Od tych batoników na pewno nie przytyjesz, a Ty dostaniesz troszkę energii Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2011 18:46 przez conquertheworld.)
18-07-2011 18:45
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
Za 20 lat będzie taki ENERGETYCZNY TONIK że jak go się napijesz to nogi przez 4 h same będą pedałować....

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
18-07-2011 20:31
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości