Odpowiedz 
hamulce hydrauliczne - które wybrac?
bukato Offline
koneser
Elita

Liczba postów: 967
hamulce hydrauliczne - które wybrac?

no ride no fun
05-03-2011 15:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
RE: hamulce hydrauliczne - które wybrac?
Jeśli można !
Kupiłem AVID Elixir 5 - testowany - ma już 500 km i jestem zadowolony...
Shit-mano bym nie kupił za żadne skarby - już miałem ....
trzecie są okropnie brzydkie....no niestety magura jest taka ale pewnie dobre....
z tych co napisałeś tylko AVID JUCY 3 - mają najlepsze recenzje...( za te pieniądze...)

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2011 15:48 przez kbialy2002.)
05-03-2011 15:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bukato Offline
koneser
Elita

dzięki o to mi chodzilo XD

no ride no fun
05-03-2011 16:48
wiktorsam Offline

Liczba postów: 5
A co nie tak z shimano jeśli można wiedzieć, i jaki to był model ? Smile

Pytam z ciekawości bo sam ujeżdżam deore m535, dosyć stary model, identyczne z deore LX i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Totalnie bezobsługowe, dobra modulacja i siła hamowania nawet na tarczy 160 mm (mam takie) bez problemu zatrzymuje moje ponad 100 kg Wink. Oryginalne klocki żywiczne wystarczające na tył, na przód wsadziłem spieki i jest bajka.
Pewnie na dłuższych zjazdach nie obyło się by bez większej tarczy, ale a moją jazdę są wystarczające.
Jeden naprawdę minimalny minus jaki w nich znalazłem to poniżej -10 stopni klamki robią się twardsze i z mniejszym skokiem, czyli modulacja robi się słabsza, choć siła hamowania pozostaje bez zmian.
Wagowo też nie są złe.
Bo chyba nie chodzi o to że shimano używa mineralnego oleju a avid płynu hamulcowego ? Bo słyszałem już opinie avidowców że minerał się szybciej zagotuje co jest totalną nieprawdą - ma wyższą temperaturę wrzenia Smile.
05-03-2011 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

Liczba postów: 524
...ile masz kasy na hemple?
1 to shit
2 mogą być
3 zapomnij bo nadają się tylko do rowerów trekingowych
4 shitmano nie wiem...

...Radix Samo Zło...
05-03-2011 19:21
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
(05-03-2011 18:50)wiktorsam napisał(a):  A co nie tak z shimano jeśli można wiedzieć, i jaki to był model ? Smile

Pytam z ciekawości bo sam ujeżdżam deore m535, dosyć stary model, identyczne z deore LX i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Totalnie bezobsługowe, dobra modulacja i siła hamowania nawet na tarczy 160 mm (mam takie) bez problemu zatrzymuje moje ponad 100 kg Wink. Oryginalne klocki żywiczne wystarczające na tył, na przód wsadziłem spieki i jest bajka.
Pewnie na dłuższych zjazdach nie obyło się by bez większej tarczy, ale a moją jazdę są wystarczające.
Jeden naprawdę minimalny minus jaki w nich znalazłem to poniżej -10 stopni klamki robią się twardsze i z mniejszym skokiem, czyli modulacja robi się słabsza, choć siła hamowania pozostaje bez zmian.
Wagowo też nie są złe.
Bo chyba nie chodzi o to że shimano używa mineralnego oleju a avid płynu hamulcowego ? Bo słyszałem już opinie avidowców że minerał się szybciej zagotuje co jest totalną nieprawdą - ma wyższą temperaturę wrzenia Smile.

Już kiedyś pisałem na formu - Nie będę tego tematu drążył bo mnie stąd wyleją posiadacze tych hamuli....
I pamiętać należy , że to jest MOJE ZDANIE a nie wszystkich....
Pozdrawiam również posiadaczy tych hamuli...Cool

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
05-03-2011 20:57
bukato Offline
koneser
Elita

(05-03-2011 19:21)santaradix71 napisał(a):  ...ile masz kasy na hemple?
1 to shit
2 mogą być
3 zapomnij bo nadają się tylko do rowerów trekingowych
4 shitmano nie wiem...

fundusz nie wielki, 300zl

a jakies inne propo w tej cenie ?

no ride no fun
06-03-2011 10:53
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

hmmmm...może takie???
http://allegro.pl/hamulce-avid-juicy-7-i1485750246.html
...jak na razie rynek wtórny w tej kwocie jest słaby...może poczekać?

...Radix Samo Zło...
06-03-2011 11:41
wiktorsam Offline

Liczba postów: 5
(05-03-2011 20:57)kbialy2002 napisał(a):  Już kiedyś pisałem na formu - Nie będę tego tematu drążył bo mnie stąd wyleją posiadacze tych hamuli....
I pamiętać należy , że to jest MOJE ZDANIE a nie wszystkich....
Pozdrawiam również posiadaczy tych hamuli...Cool

A po co mają wylewać posiadacze tych hamuli Smile, to jakaś wojna fanboyów czy co ? Smile
Ja nigdy nie patrzę na firmę, patrzę na konkretny produkt firmy.
Dlatego w moim rowerze obok korby i kasety "shitmano" siedzą przerzutki srama, łańcuch wippermana itd.
Kiedyś też uważałem że jeżeli chodzi o napęd to sram jest "the best" do puki nie zajechałem kasety w niespełna 2 tyś km tak że łańcuch z nią jeżdżony (też sram) przeskakiwał przy mocniejszym depnięciu, a korba truvativ firex złapała luzy na osi od strony zębatek (czyli tam gdzie połączona na sztywno). Poczytałem poszukałem i korbę mam shitmano slx, kasetę jakąś deorkę.

Tak samo było z hamplami, - shimano ma lepsze i gorsze produkty- Ty jak wyczytałem używałeś br-m486 czyli totalny low end więc nie można się dziwić Twojej złej opinii, do moich deorek nie można się przyczepić, zacisk pozostał ten sam po drobnych kosmetycznych zmianach w obecnej grupie SLX, grupy różnią się tak naprawdę między sobą klamkami, ja mam proste bez regulacji.
06-03-2011 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bukato Offline
koneser
Elita

na juicy 7 zabraknie funduszu, a takie ?

http://allegro.pl/giant-mph-komplet-za-g...56624.html

no ride no fun
06-03-2011 13:55
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

...pożyczka od Rodziców???
...te Mph to spowalniacze a nie hamulce...to już lepiej shitmano lub hujesy...
zapomnij o nich bo będziesz miewał koszmary...

...Radix Samo Zło...
06-03-2011 17:05
bukato Offline
koneser
Elita

pozyczka nie wchodzi w gre, ogolnie mam wiekszy budzet, ale musze jeszcze dokonca miecha cos jeść. A 300 mam luźne na rower

no ride no fun
06-03-2011 18:46
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

...to szukaj juicy3...jak masz ochotę to popytam po znajomkach z Pb...
....mówisz i masz:
http://www.pinkbike.com/buysell/798300/
ttp://www.pinkbike.com/buysell/797163/
ten drugi ma do kompletu jeszcze przód...

...Radix Samo Zło...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2011 19:11 przez santaradix71.)
06-03-2011 19:02
bukato Offline
koneser
Elita

co to jest B.F.L , bo chyba je wezme

no ride no fun
06-03-2011 20:24
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

...Paweł...B.L.F są to "customowe" klamki dedykowane do hujesa...coś jak Straitline,Dangerboy czy Twenty6...fajna sprawa bo cnc i na 2 palce....same magi to kult i najlepsze hemple od hujesa:-)

...Radix Samo Zło...
06-03-2011 21:11
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości