DOMINATOR
Liczba postów: 130
|
problem z biegami, pomóżcie
Rozważam od pewnego czasu ulepszenie mojego roweru, które miałoby polegać na rozbudowie systemu zmiany biegów.
Do przeróbki użyję dwie piastoprzerzutki rohloffa o 14 przełożeniach, kasetę xtr lub xx na 10 rzędów i normalną korbę trójrzędową.
I tutaj rodzi się kilka drobnych problemów. Pierwsza przeszkoda to dospawanie bębenka od zwykłej piasty do rohloffa,
nie jest to duży problem, jednak z tego co wiem rohloff ma 135mm szerokości i bębenek go poszerzy, a to utrudni montaż koła w widełkach.
Trzeba będzie przespawać tylny trójkąt ramy na szerszy rozstaw widełek. Z manetkami problemu nie będzie będą 2 cynglowe i 2 gripy
(jeden niestety odwrotnie założony bo rohloff dedykowany jest jako tylna przerzutka). Największy problem to przespawanie mufy suportu
tak ażeby wkręcić tam drugą piastę rohloff (trzeba będzie nagwintować jej korpus), a do niej z kolei przykręcić korby (to jest najgorsze). Myślę, że sprawi to sporo kłopotu.
Jeśli coś przeoczyłem proszę o wskazówki. Na koniec jeszcze kilka liczb. 3 razy 14 daje 42 przełożenia z przodu do tego 140 z tyłu
i mamy 5880 biegów. Tyle przełożeń da nieprawdopodobne możliwości terenowe. Czy może ktoś z forum robił już takie coś?
|
|
| 19-08-2010 20:53 |
|