Odpowiedz 
problem z biegami, pomóżcie
DOMINATOR Offline

Liczba postów: 130
problem z biegami, pomóżcie
Rozważam od pewnego czasu ulepszenie mojego roweru, które miałoby polegać na rozbudowie systemu zmiany biegów.
Do przeróbki użyję dwie piastoprzerzutki rohloffa o 14 przełożeniach, kasetę xtr lub xx na 10 rzędów i normalną korbę trójrzędową.
I tutaj rodzi się kilka drobnych problemów. Pierwsza przeszkoda to dospawanie bębenka od zwykłej piasty do rohloffa,
nie jest to duży problem, jednak z tego co wiem rohloff ma 135mm szerokości i bębenek go poszerzy, a to utrudni montaż koła w widełkach.
Trzeba będzie przespawać tylny trójkąt ramy na szerszy rozstaw widełek. Z manetkami problemu nie będzie będą 2 cynglowe i 2 gripy
(jeden niestety odwrotnie założony bo rohloff dedykowany jest jako tylna przerzutka). Największy problem to przespawanie mufy suportu
tak ażeby wkręcić tam drugą piastę rohloff (trzeba będzie nagwintować jej korpus), a do niej z kolei przykręcić korby (to jest najgorsze). Myślę, że sprawi to sporo kłopotu.
Jeśli coś przeoczyłem proszę o wskazówki. Na koniec jeszcze kilka liczb. 3 razy 14 daje 42 przełożenia z przodu do tego 140 z tyłu
i mamy 5880 biegów. Tyle przełożeń da nieprawdopodobne możliwości terenowe. Czy może ktoś z forum robił już takie coś?
19-08-2010 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
skjaatel Offline

Elita

Liczba postów: 674
RE: problem z biegami, pomóżcie
Tak z ciekawości. To żart czy....
19-08-2010 21:55
mrc Offline

Liczba postów: 37
(19-08-2010 20:53)DOMINATOR napisał(a):  Czy może ktoś z forum robił już takie coś?

Pewnie. Jedyny problem jaki wyniknął w czasie montażu to dylemat czy użyć łańcucha jednorzędowego czy do kasety 10- rzędowej. Sleepy
19-08-2010 23:10
fish Offline

Liczba postów: 120
Na początek daj 3 zębatki z przodu,rohllofa z tyłu i jakiś napinacz łańcucha.Wszystko to zrobisz sam w domu bez użycia spawarki no i nie zniszczysz bardzo drogich 14-to biegowych piast które możesz sprzedać albo zamontować do innego roweru jakby ta konfiguracja nie zdała egzaminu.42 biegi to wystarczająco dużo a jak będziesz czuł niedosyt to możesz próbować dalej.Miałem kiedyś taki plan ale z piastą 3-biegową ale zaniechałem bo układ robi się tak samo skomplikowany jak tradycyjny a nawet bardziej(więcej rozkręcania przy wymianie dętki)
19-08-2010 23:23
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
Kiepski pomysł:
1. Waga tego roweru wzrośnie kosmicznie, gdzie z takim klocem do "jazdy terenowej"
2. Większość przełożeń i tak będzie się dublowała albo różnice będą tak znikome, że nawet tego nie poczujesz
3. Pasta jako suport? Jakoś tego nie widzę chociażby ze względu na to, że zajeździsz ją momentalnie (inne obciążenia)
4. Nawet jeśli uprzesz się, że czujesz różnicę między przełożeniami to ile czasu zajmie Ci wrzucenie tego odpowiedniego?
5. Całe mnóstwo przełożeń będzie po prostu niefunkcjonalnych (zbyt "ciężkich" lub "lekkich" do normalnego użytku)
6. Kosmiczne koszty w porównaniu do zysku (no chyba, że śpisz na kasie)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2010 11:05 przez Jester.)
20-08-2010 11:04
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

Liczba postów: 524
..uuu!!!zamiast piasty Rolhoffa kup Truvativ HammerschmidTongue to tyle!

...Radix Samo Zło...
20-08-2010 20:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stemael Offline

Liczba postów: 309
a niby ja miewam "głupie" pomysły..

(19-08-2010 20:53)DOMINATOR napisał(a):  3 razy 14 daje 42 przełożenia z przodu do tego 140 z tyłu
i mamy 5880 biegów. Tyle przełożeń da nieprawdopodobne możliwości terenowe.

pomyśleć, że ludzie na np ukrainach cieszą się z jazdy bez przerzutek..

Mam korbę na kwadrat, wolnobieg, v-breaki i jakoś nie narzekam
. Cool
21-08-2010 5:01
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
(20-08-2010 20:13)santaradix71 napisał(a):  ..uuu!!!zamiast piasty Rolhoffa kup Truvativ HammerschmidTongue to tyle!

Ale to tylko dwa przełożenia a nie 14 Wink
21-08-2010 7:32
bukato Offline
koneser
Elita

Liczba postów: 967
ja nie wiem moze ja nie kumaty ale ja nie skumalem wogole jak to ma wgladac w rowerze dalo by rade to w paincie rozrysowac i wkleic ?
21-08-2010 8:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
skjaatel Offline

Elita

Liczba postów: 674
Ale kolega się zdziwi, gdy się dowie, że Rolhoff ma zakres jak Nexus 7rz Wink
21-08-2010 10:05
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości