Odpowiedz 
przwóz rowerów na aucie
agniecha Offline
terrenówka
Elita

Liczba postów: 530
przwóz rowerów na aucie
jazda na rowerze wciągnęla mnie tak bardzo, że wyskoczyło u mnie zapotrzebowanie na bagażnik rowerowy. Bagażnik dachowy odpada, bo jestem za mała, żeby wrzucić rower na dach, a i relingów moje auto nie posiada.
Na allegro sa rózne typy bagażników na tylkna klapę. Moje autko (fiat panda) by się do tego nadawało, ale nigdy nie miałam z czyms takim do czynienia. Stąd moje pytanie do Was - czy macie jakieś doświadczenia z bagażnikami na klapę? Czy możecie coś polecic, albo wręcz odwrotnie - odradzić?
Linków nie podaję, bo wystarczy wpisać na allegro "bagażnik rowerowy" Smile

Koniem, rowerem, butem, lasem Smile
01-05-2011 15:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MARECKI Offline
VIP
Elita

Liczba postów: 1,166
RE: przwóz rowerów na aucie
Ja mam doświadczenia tylko ze słuchu - marka Thule jawi się w nich jako klasa sama w sobie.

http://marecki.home.pl ; http://marecky.bikestats.pl/
01-05-2011 16:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ori Offline

Elita

Liczba postów: 330
Bagażniki na klapę podobno rysują lakier. Ja mogę polecić bagażnik na hak, ale to tylko jeśli autko ma hak.
01-05-2011 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
santaradix71 Offline
z ciemności 666
Elita

Liczba postów: 524
...hi!hi!...kiedyś jechaliśmy na zawody do Olsztyna lub Bydgoszczy i sp.....ły nam się rowery z "Thule"???...nie pamiętam bo może były słabo "skręcone"...beka jak nic bo spadł(1 lub 2)...

...Radix Samo Zło...
01-05-2011 21:49
Hichu Offline

Liczba postów: 7
Niedawno kupiłem od kumpla z roboty bagażnik na tylna klapę . Co prawda jeszcze z niego nie korzystałem , ale według znajomych z którymi rozmawiałem jest to na podstawie ich doświadczeń bezpieczy sposób wożenia rowerów. Wozili po trzy rowery i nigdy nic się im nie stało. Mój bagaznik tez był używany i właściciel nigdy nie miał problemów z trasportem rowerów. Co do rysowaia karoserii to problem rzeczywiście może istnieć, ale przy odrobinie staraności można go uniknąć. W najbliższy piątek mam w planie wykożystać bagażnik praktyczie ( Thule 91030 ) , zobaczymy jak to wypadnie.
03-05-2011 22:54
czarrny1 Offline

Liczba postów: 245
Przy kupnie bagażnika na tylną klapę lub na hak trzeba o tym pamiętać, aby bagażnik jak i rowery nie zasłaniały tylnych lamp, bo Policja ma prawo się przyczepić. Dlatego przy kupnie takiego bagażnika trzeba pamiętać, aby był wyposażony w dodatkowe tylne lampy.
04-05-2011 8:05
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
(04-05-2011 8:05)czarrny1 napisał(a):  Przy kupnie bagażnika na tylną klapę lub na hak trzeba o tym pamiętać, aby bagażnik jak i rowery nie zasłaniały tylnych lamp, bo Policja ma prawo się przyczepić. Dlatego przy kupnie takiego bagażnika trzeba pamiętać, aby był wyposażony w dodatkowe tylne lampy.

To jest najmniejszy problem, gorzej jest z tablicą rejestracyjną, bo wg Polskiego prawa tablica nie może być zasłonięta i nie można jej przewiesić na taki bagażnik (nawet jak ma specjalne miejsce). Taka patowa sytuacja typu tak źle a inaczej nie dobrze. Całe szczęście, że policja nie czepia się tego i jest to taki martwy przepis.
04-05-2011 8:42
Waldic Offline

Liczba postów: 142
04-05-2011 9:27
Hichu Offline

Liczba postów: 7
Smile RE: przwóz rowerów na aucie
Według produceta Thule 9103 , co potwierdzają moje jak narazie nieduże w tej kwestii doświadczenia bagażnik z przewozonymi rowerami nie zasłania tablicy rejestacyjnej. Widziałem kilka samochodów z bagażnikami na tylną klapę, jedne wyżej inne niżej ale żaden z nich nie miał dodatkowej tablicy rejestracyjnej ani świateł.Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2011 10:56 przez Hichu.)
04-05-2011 10:54
agniecha Offline
terrenówka
Elita

dodatkowe światła lub miejsce na tablicę mają droższe modele bagażników na hak. To prawda, że trzeba mocować rower tak, żeby nie zasłaniał świateł, co myślę, że da się zrobić. Bardziej mnie zastanawia szkopuł, że rowerowe koła wystają poza obrys samochodu. Znajomy zwrócił mi na to uwagę, że to też kwalifikuje się pod mandat. Ale jeszcze tego nie sprawdzałam, jak to faktycznie w przepisach wygląda i ew. jak to zabezpieczyć.
znalazłamSmile
http://www.motofakty.pl/artykul/wlasciwe...dunku.html
chorągiewka 50/50cm to duża!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2011 11:56 przez agniecha.)
04-05-2011 11:16
Mod Offline

Elita

Liczba postów: 248
można obyć się bez bagażnika rowerowego, czy to na klape, dach czy hak...

Można w środku, i nawet w fordziku Ka Smile serio...

[Obrazek: photo0172ae8b.jpg]
miałem koło na jednym policzku a szybę na drugim

teraz samochód trochę urósł i stał się mazdą 626, która w środku bez problemu mieści dwa rowery z odkręconymi przednimi kołami.
04-05-2011 19:34
Ori Offline

Elita

Liczba postów: 330
(04-05-2011 8:42)Jester napisał(a):  To jest najmniejszy problem, gorzej jest z tablicą rejestracyjną, bo wg Polskiego prawa tablica nie może być zasłonięta i nie można jej przewiesić na taki bagażnik (nawet jak ma specjalne miejsce). Taka patowa sytuacja typu tak źle a inaczej nie dobrze. Całe szczęście, że policja nie czepia się tego i jest to taki martwy przepis.

Ja na nielegalu mam na bagażniku skserowaną i zalaminowaną tablicę - prawie nie widać różnicy, ale jest na to jakiś paragraf za podrabianie Tongue
05-05-2011 19:35
agniecha Offline
terrenówka
Elita

Thule ma 4 modele, które wg specyfikacji pasuja do Pandy i pisze, że nie zasłaniają tablicy i świateł, ale trzeba to i tak sprawdzić. W Elblągu na Tysiąclecia 1 mają bagażniki ale innej firmy. Muszę się tam wybrać i może cos przymierzyć. Czy wiecie gdzie jeszcze w Elblągu mają takie sprzęty?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2011 22:58 przez agniecha.)
05-05-2011 22:57
Waldic Offline

Liczba postów: 142
Podpowiem tylko, że jeżeli zdecydujesz się kupować na Tysiąclecia to sprawdź ich ofertę na Allegro http://allegro.pl/listing.php/user?categ...69&order=t . Dziwnym trafem sprzedają taniej niż w sklepie Smile. Ja kupowałem u nich w sklepie, ale cenę utargowałem jak w Allegro.
06-05-2011 6:43
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
Można i tak Smile
[Obrazek: p4pb2023157.jpg]
06-05-2011 7:30
Odpowiedz