Odpowiedz 
zabezpieczeie rowerów przed kradzieżą
Hichu Offline

Liczba postów: 7
zabezpieczeie rowerów przed kradzieżą
Proszę o podzielenie się ze mną informacją , doświadczeniem na następujący temat: Jakiego zabezpieczenia używacie aby zapobiec kradzieży roweru z miejsc publicznych np. przy Cetrum Hadlowym?. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi
04-05-2011 11:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Waldic Offline

Liczba postów: 142
RE: zabezpieczeie rowerów przed kradzieżą
Zacznij od przeczytania tego http://www.alfer.pl/Ulock.jpg
Wnioski z lektury różnych for rowerowych są takie: nie zostawiaj roweru !!! . Każde zapięcie można przeciąć, kwestia czasu i użytych środków. Jeżeli musisz przypinać - kup ulock.
Jak już się na coś zdecydujesz, to odwiedź google i youtube, bo może się okazać, że twoje wymarzone zapięcie da się otworzyć długopisem albo w łatwy sposób przeciąć http://www.youtube.com/watch?v=QM-vqAzF8SI&NR=1
No i jeszcze trzeba ten rower właściwie przypiąc http://www.youtube.com/watch?v=7f0SxjTJQ...re=related
Generalnie : NIE ZOSTAWIAJ ROWERU Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2011 11:52 przez Waldic.)
04-05-2011 11:24
marciniak Offline
rowerowy neofita
Liczba postów: 207
kup sobie byle jakie zabezpieczenie byle bylo lekkie i nie przerwal go byle pijak i zostawiaj tylko przy malych sklepach zeby go bylo widac przez szybe kupic batona i wychodzic. ja mam linke michelin za 30 zl i przypinam tylko na widoku jak kogos ze szczypcami zauwaze to wyjde

Have you ever watched the sun go down?
And you're thinking bout' the world spinning round
Have you ever been high as fuck?
04-05-2011 17:27
Waldic Offline

Liczba postów: 142
(04-05-2011 17:27)marciniak napisał(a):  przypinam tylko na widoku jak kogos ze szczypcami zauwaze to wyjde

Twój rower, twoje ryzyko. Przeszukaj google z takim hasłem : ukradli+rower+na+chwilę
Albo jak ci się nie chce pisać to zerknij tu http://groups.google.pl/groups?hl=pl&num...a=N&tab=wg . Złodziej potrzebuje jakiś 5 sek aby przeciąć linkę i odjechać. Jak jesteś tak szybki, żeby skutecznie zareagować w tym czasie to ok.
04-05-2011 18:09
marcin Offline
Początkujący Użytkownik Roweru
Liczba postów: 215
Powinni instalować gpsa na spodzie ramy czy coś podobnego... Wg mnie to by był dobry pomysł ale moge sie założyć że nie zwykle drooogi
04-05-2011 18:20
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
Polecam łańcuchy Abus, ale trochę ciężko jest wozić ze sobą 5-6 kg dodatkowych Wink
04-05-2011 18:55
marciniak Offline
rowerowy neofita
(04-05-2011 18:09)Waldic napisał(a):  
(04-05-2011 17:27)marciniak napisał(a):  przypinam tylko na widoku jak kogos ze szczypcami zauwaze to wyjde

Twój rower, twoje ryzyko. Przeszukaj google z takim hasłem : ukradli+rower+na+chwilę
Albo jak ci się nie chce pisać to zerknij tu http://groups.google.pl/groups?hl=pl&num...a=N&tab=wg . Złodziej potrzebuje jakiś 5 sek aby przeciąć linkę i odjechać. Jak jesteś tak szybki, żeby skutecznie zareagować w tym czasie to ok.

waldic zlodzieji ze szczypcami ktore musza miec ramiona powyzej 50 cm nie spotyka sie na codzien a ja jak wskakuje zeby cos na szybkiego kupic to wybieram dogodne miejsce do przypiecia, ale i tak czesciej wpycham sie z rowerem do srodka. od razu mowie ze markety i samoobslugi odpadaja.

05-05-2011 8:23
bukato Offline
koneser
Elita

Liczba postów: 967
Jester ja rozwiązałem problem 5-6kg worząc dwa zapięcia Kellysa co daje mi wiecej czasu na zareagowanie.

no ride no fun
05-05-2011 8:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jester Offline
Modstapo
Super Moderatorzy

Liczba postów: 356
http://www.youtube.com/watch?v=J7zb8YXrmIA polecam obejrzenie tego filmu (co prawda z US&A a nie z Polski) pokazującego jak ludzie "reagują" na złodzieja rowerowego. U nas podejrzewam, że panuje większa znieczulica i dwa zapięcia też nie pomogą jeśli nie będą porządne.
Jedyna rada: nie zostawiać roweru bez opieki. Ja zawsze jak jeżdżę w kilka osób to przynajmniej jedna pilnuje rowerów a jak jestem sam to pakuje się z rowerem do sklepu. Jak nie chcą mnie wpuścić to sorry, skorzystam z usług innego.
05-05-2011 8:52
rafi Offline

Elita

Liczba postów: 617
Ja jak jadę w miasto i wiem,że będę gdzieś wchodził to wtedy przypinam a tak jak jadę na mały wypad to koledzy przypilnują zawsze ktoś zostaje na zewnątrz.

05-05-2011 8:54
marciniak Offline
rowerowy neofita
jednak pakowanie sie z rowerem do srodka to najlepsze zabezpieczenie, jak sie z usmiechem zapytasz to zazwyczaj sie udaje ja nawet tort w marysience na ul 1 maja zamawialem z rowerem Big Grin a niby taka cukiernio kawiarnia myslalem ze bedzie problem

05-05-2011 13:56
rafi Offline

Elita

Liczba postów: 617
Może dlatego,że ten tort zamawiałeś to ci nic nie mówili

05-05-2011 14:00
marciniak Offline
rowerowy neofita
zapytalem sie w drzwiach, nie wiedzieli czy wchodze po paczka, eklera czy po tort.

05-05-2011 14:20
kbialy2002 Offline
Apokalipsa
Specgrupa

Liczba postów: 763
(04-05-2011 11:01)Hichu napisał(a):  Proszę o podzielenie się ze mną informacją , doświadczeniem na następujący temat: Jakiego zabezpieczenia używacie aby zapobiec kradzieży roweru z miejsc publicznych np. przy Cetrum Hadlowym?. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi

Do centrów handlowych wchodzę z rowerem - oczywiście zawsze mnie wyganiają , więc nie robię zakupów i idę do sklepiku i basta...Cool

Idea Moje Galerie Picasa Idea
Galeria 2012 (Nowa)
Galeria 2009-2012
Galeria 2006-2009
Bike-Blog - Bikestats
05-05-2011 16:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ori Offline

Elita

Liczba postów: 330
Ja wierzę w ludzi i pod małymi sklepikami nie raz zdarzyło mi się zostawić rower bez niczego Big Grin
05-05-2011 19:28
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości